vineri, 6 septembrie 2013

Casa - Cum se schimbă o priza?



Cum se schimbă o priza?

Daca vrei sa schimbi priza veche cu una noua, nu e nevoie neaparat de un electrician.Urmand pasii urmatori o poti face si tu.
Lucrurile de care ai nevoie sunt: priza noua, o surubelnita cu capul mai mic care sa se potriveasca la suruburile de la priza si o lampa de control(costa cativa lei si o gasesti la magazinul de elctrice - poate fi folosita si acesta in locul surubelnitei).
Testeaza lampa de control la o priza buna, inainte de a intrerupe curentul.Cand o introduci in una din gaurile de la priza si pui degetul pe partea metalica de la capatul celalat se va aprinde beculetul. Acest lucru se va intampla doar la una din gauri, partea unde este "faza" la priza.
Pasul urmator este sa intrerupi curentul de la prize sau daca nu esti sigur care sunt sigurantele de la prize, intrerupe curentul pe toata locuinta. Verifica apoi cu creionul de faza sa nu ai curent la priza la care lucrezi.Trebuie sa fii sigur ca nu ai curent la priza pentru ca s-ar putea ca a doua oara sa nu mai ai ocazia sa te joci cu curentul.
Apoi se desface priza veche in felul urmator:
-se desface surubul sau suruburile de la capacul prizei si se ia jos capacul
-vei vedea apoi doua suruburi laterale care se slabesc dar nu se desfac de tot pand ce priza se misca si poate fi scoasa usor afara din doza
-se prinde de partea de ceramica sau plastic si se scoate afara. Se mai testeaza odata cu creionul de faza pe firele legate la priza, sa fiti sigur ca nu este curent in ele
-se desfac suruburile care tin firele. Daca sunt doar doua fire, nu conteaza pozitia in care le vom pune la priza noua. Daca sunt trei, trebuie sa aveti grija pozitia lor, care sunt cele doua fire montate la gaurile de la priza si care este al treilea fir pentru pamantar, pentru a le pune la fel la priza noua.
Montarea prizei noi se face in ordina inversa desfacerii celei vechi:
-se introduc firele la priza noua si se strang bine cu suruburile de la ele (partea neizolata de la fire nu trebuie sa fie mai mare de 4-5 milimetri. Daca izolatia de la capatul firului e arsa, se scurteaza firul cu un patent sau cleste si se  curata izolatia cu un cutit.
-se introduce priza in doza si se strang cele doua suruburi laterale pana priza sta bine nemiscata in doza.
-se monteaza capacul de la priza.
In sfarsit, se poate porni din nou curentul si folosi priza noua.
Va doresc spor la treaba!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu