luni, 2 septembrie 2013

Sfaturi utile casa - Cum sa-mi zugravesc singur casa cu vopsea lavabila



Cum sa-mi zugravesc singur casa cu vopsea lavabila


Zugravirea  peretilor interiori sau exteriori de la locuinta poate fi facuta nu numai de un meserias cu experienta ci si de o persoana care are putin timp liber, un pic de indemanare, mult curaj si un pic de informatie. In randurile urmatoare veti gasi cateva sfaturi importante care va vor ajuta sa faceti o lucrare de calitate intr-un mod cat mai usor.
Pregatiti-va materialele din timp. Este important ca atunci cand incepeti sa zugraviti sa aveti la indemana toate sculele (trafalet, pensula, spaclu, hartie abraziva, banda de hartie , folie de plastic) si materialele necesare (vopsea lavabila, culoarea de amestec pentru vopsea lavabila, ipsos sau glet pentru reparatii, amorsa, etc). Va puteti face o lista cu lucrurile necesare si sa le procurati din timp pentru ca atunci cand incepeti lucrul sa nu mai fiti nevoiti sa-l intrerupeti pentru ceva.
Pregatiti camera sau spatiul unde zugraviti. Daca zugraviti intr-o camera, daca este posibil eliberati camera de orice mobilier si alte lucruri. Daca nu este posibil acest lucru, mutati-le in asa fel ca sa aveti destul spatiu pe langa pereti si unde vreti sa zugraviti. Nu utitati sa le acoperiti cu o folie de plastic sau alt material pentru a nu le stropi cu var. De asemenea, este important sa acoperiti dusumeaua cu ceva pentru a nu o murdari. Tocurile de la usi si geamuri, prizele si intrerupatoarele se pot acoperi pe marginea care vine in contact cu peretele cu o rola de hartie cu adeziv pentru a le proteja.
Pregatiti peretii pentru zugravit. Daca sunt portiuni de perete unde sta sa cada zugraveala sau tencuiala veche, se indeparteaza cu spaclul. Apoi se repara cu glet toate gaurile si crapaturile din pereti. Locul unde ati reparat se slefuieste cu hartie abraziva fina. Daca aveti gauri mai mari se pot umple cu ipsos si doar la suprafata dati cu glet (ipsosul se slefuieste mai greu de aceea la suprafata se da cu glet). Daca exista praf sau panza de paianjeni pe pereti se indeparteaza cu o bidinea uscata sau o matura. Apoi se da cu un strat de amorsa. Se poate da cu bidineaua sau cu trafaletul. Amorsa are rolul de a fixa mai bine lavabilul de pereti.
Aplicati vopseaua lavabila. Aplicarea vopselei lavabile se face dupa ce s-a uscat amorsa. Cea mai buna aplicare a vopselei lavabile se face cu trafaletul. Pe la colturi si in locuri unde nu incape trafaletul se poate zugravi cu o pensula sau role speciale pentru colturi. La zugravirea cu vopsea lavabila este important sa tineti cont de cateva lucruri:
-cumparati vopsea de calitate, altfel riscati sa nu acopere bine peretii si sa trebuiasca sa dati mai multe straturi
-nu o diluati prea mult cu apa decat atat cat e necesar sa o puteti intinde bine cu trafaletul. Puneti putina apa, amestecati bine si incercati pe perete. Daca va fi prea diluata, va trebui sa dati mai multe straturi si nu va fi rezitenta in timp
-daca nu doriti culoarea alba si o preparati acasa, nu puneti toata culoarea odata in lavabil. Puneti cate putina culoare , amestecati si incercati cu o pensula pe perete sa vedeti daca e culoarea dorita. Inaine de a incepe sa zugraviti amestecati foarte bine culoarea cu lavabilul. Altfel riscati sa apara puncte de culoare pe pereti cand zugraviti
-nu umpleti trafaletul cu lavabil cand dati pe perete pentru ca se va scurge pe perete si pe dusumea. Folositi un gratar pentru a-l stoarce  sau o pensula.
-daca nu doriti sa urcati pe scara la peretii mai inalti sau la tavan, se poate pune un prelungitor din lemn sau plastic la trafalet.
         -daca e nevoie sa dati mai mule straturi, nu dati stratul urmator pana nu sa uscat bine stratul dinainte
-daca vreti sa dati cat mai putine straturi de lavabil, este bine sa zugraviti cu aceeas culoare care a fost si inainte. Daca schimbati culoarea, va trebui sa dati mai multe straturi pentru a nu se vedea culoarea dinainte.
-dupa ce ati terminat de zugravit, spalati bine trafaletul si pensula pentru a putea fi refolosite. Nu lasati sa se usuce vopseaua pe ele.
   
        In speranta ca sfaturile mele va vor fi de folos, va doresc spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu